skip to Main Content

GandCrab heeft zich snel verspreid! Deze kwaadaardige software blokkeert of versleutelt uw bestanden. Pas als u losgeld (ransom) betaalt zou u de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken.

Ransomware virus GandCrab

GandCrab is een gijzelvirus (ransomware) dat de laatste periode zeer actief verspreid wordt in Nederland. De ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. De meest populaire manier hiervan is het verstoppen van het GandCrab virus in een sollicitatie, die via een e-mail naar bedrijven wordt opgestuurd. Ook stoppen criminelen de ransomware in betaalde software die illegaal op het internet wordt aangeboden. De gebruiker denkt gratis een betaald programma te downloaden, maar tijdens de installatie worden alle bestanden gegijzeld.

Zowel bij de variant die per e-mail wordt verstuurd als bij de software-download wordt de computer van de gebruiker gegijzeld. Vervolgens worden de bestanden geblokkeerd en kunt u pas na het bestalen van een bedrag van 1000 euro weer toegang krijgen tot uw gegevens. Daarnaast wordt er een deadline ingesteld van 48 uur. Wanneer de betaling niet binnen de tijdslimiet is voldaan, wordt het bedrag verdubbeld. De betaling dient te worden betaald in de cryptovaluta Bitcoin of Dash.

Hoe voorkomt u cyberaanvallen zoals GandCrab?

Er zijn inmiddels veel slachtoffers van deze ransomware aanval. De verwachting is dat de komende tijd meer Nederlandse computers worden gegijzeld door GandCrab. Hoe kunt u voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van deze cyberaanval?

  1. Installeer updates van uw besturingssysteem.
  2. Bezoek of open geen verdachte websites/webshops en e-mailbijlagen.
  3. Optimaliseer de beveiliging van uw ICT-omgeving.
  4. Zorg voor een actuele, volledige (online) back-up van uw belangrijkste bestanden.
  5. Neem in geval van een gijzelvirus direct contact op met onze supportdesk.

Advies en ondersteuning over ransomware

Heeft u nog vragen over GandCrab of wilt u advies hoe u uw ICT-omgeving, applicaties en belangrijke data kunt beveiligen en beschermen? Mirage helpt u graag. Wij hebben een brede, maar ook diepgaande ICT kennis en ervaring. Deze kennis stelt ons in staat om vrijwel alle ICT- en resourcing problemen efficiënt en effectief op te lossen.

GandCrab | Mirage

Delen op

Gerelateerde berichten

Access points van Aruba

Aruba komt met nieuwe instapmodellen Instant On Ap’s

Aruba introduceert een nieuwe lijn van Instant On access points (ap’s) die aan alle wensen voldoen op het gebied van cloud applicaties en wifi.
read more

Vijf redenen waarom een back-up belangrijk is

Een back-up is altijd een goed plan. Behalve een plan B en een reservewiel is het zeker handig om een back-up te hebben van uw bedrijfsgegevens.
read more
Cyberaanvallen

Cyberaanvallen verweren? Mirage geeft tips!

Steeds vaker krijgen bedrijven te maken met cyberaanvallen van hackers. Zo meldde Nu.nl vorige maand dat hackers zijn binnengedrongen op in totaal 4.684 websites. Op deze websites kunnen ze de activiteiten van bezoekers volgen. Hoe u cybercriminelen weerhoudt van het hacken van uw gegevens? Mirage geeft tips!
read more
HP Care Pack Services

Bescherm uw apparatuur met HP Care Pack Services

Waar zou uw onderneming zijn zonder pc’s en printers? Waar u zich ook bevindt, uw onderneming maakt gebruik van technologie. U wilt natuurlijk zekerheid hebben dat uw apparaten goed beschermd zijn tegen onverwachte gebeurtenissen. Kies daarom voor HP Care Pack Services!
read more
Back To Top