skip to Main Content

Bent u bekend met het fenomeen ‘Easter eggs’? Deze paaseitjes zijn niet alleen aanwezig tijdens Pasen, maar het hele jaar door. Ze hebben één ding gemeen met de paaseieren tijdens de feestdagen; ze zijn niet zo makkelijk te vinden.

Wat zijn het dan?

Bij computerprogramma’s komen deze easter eggs te voorschijn als er iets speciaals in woorden getypt wordt, een bepaalde combinatie toetsen wordt gebruikt, of als men op een bepaalde manier ergens naar toe navigeert. Deze grapjes zijn er gebouwd door de programmeurs. Je komt ze tegen in de Microsoft office programma’s, Windows zelf, maar ook computerspelletjes en Google doen mee. De laatste die mee doet aan de easter egg trend is Tesla, van de elektrische auto’s. Als men tijdens het laden 10x op de laadknop drukt laat de oplader een regenboogkleurig patroon zien.

Google

Google easter eggs zijn simpel te vinden; kwestie van iets typen en je krijgt resultaat. Probeer maar eens ‘askew’ te typen en kijk wat er gebeurd! ‘super mario bros’ laat je een stukje van het bekende Nintendo spelletje spelen. Ook ‘anagram’, ‘zerg rush’ (alleen mobiel) en ‘a long time ago in a galaxy far away’ geven erg grappige zoekresultaten. Probeer maar eens!

Windows

Behalve dat de nieuwe voice assistent Cortana veel easter eggs heeft (‘what do you look like?’ ‘who’s your daddy’) zijn en in het besturingssysteem zelf ook grapjes te vinden. Bij oudere versies van Windows kon je Pinball spelen in Word en vond je lijstjes van Amerikaanse vulkanen verborgen in screensavers, bij Windows 10 wordt het nog rustig gehouden. Wist je bijvoorbeeld dat bij ctrl + alt + D+ pijtje naar benden, je scherm omdraait? Best grappig!

Kent u er nog een paar? Bent u er toevallig wel eens eentje tegen gekomen? Soms kan het schrikken zijn als u er niet actief naar op zoek bent. Misschien denkt u dat het een virus is. Maar als uw computer, server en cloud voldoende beschermd zijn heeft u niets te vrezen.

Delen op

Gerelateerde berichten

Cyberaanvallen

Cyberaanvallen verweren? Mirage geeft tips!

Steeds vaker krijgen bedrijven te maken met cyberaanvallen van hackers. Zo meldde Nu.nl vorige maand…

Lees meer
HP Care Pack Services

Bescherm uw apparatuur met HP Care Pack Services

Waar zou uw onderneming zijn zonder pc’s en printers? Waar u zich ook bevindt, uw…

Lees meer
Windows 10

Windows 10 1903 vereist minimaal 32 GB opslagruimte

Microsoft heeft de systeemvereisten van Windows 10 versie 1903 verhoogd. Vanaf de mei 2019-update is…

Lees meer
2019 SonicWall Cyber Threat Report

2019 SonicWall Cyber Threat Report

U hoort het steeds vaker. Netwerken worden aangevallen of overgenomen door cybercriminelen. Als een netwerk,…

Lees meer
Back To Top