skip to Main Content

Let op met het openen van ZIP-files waarvan je de herkomst niet herkent! Het voorkomt een hoop problemen. En het helpt ook als u dit soort cyberaanvallen meldt en niet in de doofpot stopt, zo kunnen ICT bedrijven helpen met oplossingen.

Virussen, en dan de variant op je computer, blijven rotdingen voor je bedrijf. Het vaakst komen deze aanvallen voor via e-mail. Dit kan gebeuren via algemene mails, die zowel persoonlijk, als zakelijk, als commercieel gericht zijn, maar steeds vaker gebeurt het ook speciaal gericht op werknemers van een organisatie of bedrijf. Dit wordt ‘spear-phishing’ genoemd. Op deze manier proberen criminele hackers een computer netwerk binnen te dringen.

Internet Veiligheid

Het aantal gevallen van spear-phishing nam vorig jaar met 55 procent toe, schrijft security-bedrijf Symantec in zijn Internet Security Threat Report. Inbrekers zijn daarbij vaak op zoek naar vertrouwelijke bedrijfsinformatie zoals intellectueel eigendom en klantgegevens.

Crypto Virus

Een virus wat via phishing en spearphishing wordt verspreid is het cryptovirus of crypto-ware. Net als de ouderwetse virussen komen ze gewoonlijk op een computer binnen als onschuldig uitziende bijlage bij een e-mail of als gedownload bestand. Na activatie versleutelt het virus zonder dat u het merkt allerlei bestanden, waaronder ook bestanden met voor u waardevolle informatie. Deze zijn vervolgens niet meer te openen zonder de bijbehorende sleutel. Niet alleen bestanden op de computer zelf, maar ook op aangesloten harde schijven, usb-sticks, en andere computers in het netwerk, kunnen worden versleuteld door de cryptoware. De meeste cryptoware is gericht op Windows-computers, maar er bestaan ook varianten voor Linux en MacOS. Zelfs smartphones en tablets kunnen worden geblokkeerd.

Losgeld?

U krijgt na de geslaagde versleuteling van uw bestanden een bericht te zien met daarin de mededeling dat uw computer gegijzeld is. Ook leest u hoe u de gijzelnemer u de sleutel zal toesturen na betaling van losgeld. Het gaat om flinke bedragen van honderden of zelfs duizenden euro’s. Deze moeten worden overgemaakt in de vorm van bitcoins. Bitcoins zijn digitale munten die vaak gebruikt worden op internet voor betalingen die geen spoor achterlaten. Gewoonlijk wordt er ook een deadline voor de betaling gesteld. Als u bijvoorbeeld na 48 uur niet betaald heeft, gaat de deal niet door en kunt u uw bestanden nooit meer ontsleutelen. Mirage raadt dit niet aan. Een professionele backup terug zetten is de enige juiste remedie mocht het virus zijn geactiveerd. Op deze manier krijgt criminaliteit geen kans.

Datalekken

Volgens Symantec kiezen bedrijven er vaker voor om niet volledig open kaart te spelen over datalekken. Een zorgwekkende trend, volgens het security-bedrijf. “Transparantie is van het grootste belang voor security”, schrijft Symantec. De kwaliteit van security-software is gebaat bij openheid van zaken.

Twijfelt u over een bestand of e-mail? Neem contact op met Mirage, wij helpen u graag verder.

Bron: bright.nl,  Maarten Reijnders, en Plusonline.

Delen op

Gerelateerde berichten

CTAP

Security check CTAP van Fortinet

Vraagt u zich wel eens af of uw bedrijfsnetwerk veilig is? CTAP – Cyber Threat…

Lees meer
Veiligheidsmededeling HP

TERUGROEPACTIE – HP notebooks en mobiele werkstations

HP heeft een belangrijke toevoeging gedaan aan het in januari 2018 aangekondigde HP-veiligheidsprogramma. In dit…

Lees meer
Windows server 2008

Support Windows Server 2008 loopt af!

Vanaf januari 2020 wordt Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2 niet langer meer…

Lees meer
HP ProBook 400-serie

Carepack cadeau bij geselecteerde HP ProBook 400-serie

Ontvang nu een HP Carepack cadeau bij één van de geselecteerde HP ProBook laptops -…

Lees meer
Back To Top