skip to Main Content

Let op met het openen van ZIP-files waarvan je de herkomst niet herkent! Het voorkomt een hoop problemen. En het helpt ook als u dit soort cyberaanvallen meldt en niet in de doofpot stopt, zo kunnen ICT bedrijven helpen met oplossingen.

Virussen, en dan de variant op je computer, blijven rotdingen voor je bedrijf. Het vaakst komen deze aanvallen voor via e-mail. Dit kan gebeuren via algemene mails, die zowel persoonlijk, als zakelijk, als commercieel gericht zijn, maar steeds vaker gebeurt het ook speciaal gericht op werknemers van een organisatie of bedrijf. Dit wordt ‘spear-phishing’ genoemd. Op deze manier proberen criminele hackers een computer netwerk binnen te dringen.

Internet Veiligheid

Het aantal gevallen van spear-phishing nam vorig jaar met 55 procent toe, schrijft security-bedrijf Symantec in zijn Internet Security Threat Report. Inbrekers zijn daarbij vaak op zoek naar vertrouwelijke bedrijfsinformatie zoals intellectueel eigendom en klantgegevens.

Crypto Virus

Een virus wat via phishing en spearphishing wordt verspreid is het cryptovirus of crypto-ware. Net als de ouderwetse virussen komen ze gewoonlijk op een computer binnen als onschuldig uitziende bijlage bij een e-mail of als gedownload bestand. Na activatie versleutelt het virus zonder dat u het merkt allerlei bestanden, waaronder ook bestanden met voor u waardevolle informatie. Deze zijn vervolgens niet meer te openen zonder de bijbehorende sleutel. Niet alleen bestanden op de computer zelf, maar ook op aangesloten harde schijven, usb-sticks, en andere computers in het netwerk, kunnen worden versleuteld door de cryptoware. De meeste cryptoware is gericht op Windows-computers, maar er bestaan ook varianten voor Linux en MacOS. Zelfs smartphones en tablets kunnen worden geblokkeerd.

Losgeld?

U krijgt na de geslaagde versleuteling van uw bestanden een bericht te zien met daarin de mededeling dat uw computer gegijzeld is. Ook leest u hoe u de gijzelnemer u de sleutel zal toesturen na betaling van losgeld. Het gaat om flinke bedragen van honderden of zelfs duizenden euro’s. Deze moeten worden overgemaakt in de vorm van bitcoins. Bitcoins zijn digitale munten die vaak gebruikt worden op internet voor betalingen die geen spoor achterlaten. Gewoonlijk wordt er ook een deadline voor de betaling gesteld. Als u bijvoorbeeld na 48 uur niet betaald heeft, gaat de deal niet door en kunt u uw bestanden nooit meer ontsleutelen. Mirage raadt dit niet aan. Een professionele backup terug zetten is de enige juiste remedie mocht het virus zijn geactiveerd. Op deze manier krijgt criminaliteit geen kans.

Datalekken

Volgens Symantec kiezen bedrijven er vaker voor om niet volledig open kaart te spelen over datalekken. Een zorgwekkende trend, volgens het security-bedrijf. “Transparantie is van het grootste belang voor security”, schrijft Symantec. De kwaliteit van security-software is gebaat bij openheid van zaken.

Twijfelt u over een bestand of e-mail? Neem contact op met Mirage, wij helpen u graag verder.

Bron: bright.nl,  Maarten Reijnders, en Plusonline.

Delen op

Gerelateerde berichten

Cyberaanvallen

Cyberaanvallen verweren? Mirage geeft tips!

Steeds vaker krijgen bedrijven te maken met cyberaanvallen van hackers. Zo meldde Nu.nl vorige maand…

Lees meer
HP Care Pack Services

Bescherm uw apparatuur met HP Care Pack Services

Waar zou uw onderneming zijn zonder pc’s en printers? Waar u zich ook bevindt, uw…

Lees meer
Windows 10

Windows 10 1903 vereist minimaal 32 GB opslagruimte

Microsoft heeft de systeemvereisten van Windows 10 versie 1903 verhoogd. Vanaf de mei 2019-update is…

Lees meer
2019 SonicWall Cyber Threat Report

2019 SonicWall Cyber Threat Report

U hoort het steeds vaker. Netwerken worden aangevallen of overgenomen door cybercriminelen. Als een netwerk,…

Lees meer
Back To Top